Contact
Neem contact op
+31 344 881000

PCR testen

5 oktober 2020

Persbericht

Tot 25 duizend extra COVID-tests per dag beschikbaar Nederlands-Duitse overeenkomst zorgt voor extra testcapaciteit

Baarn, 4 oktober 2020 – Nederland kent op dit moment een enorm tekort aan Covid PCR-testen. Deze zijn noodzakelijk om een veilige samenleving te waarborgen en de economie gaande te houden. Er is goed nieuws, want binnenkort komen er per dag tot 25 duizend extra tests beschikbaar.

Het Nederlandse medische laboratorium U-Diagnostics uit Baarn heeft met het gerenommeerde Duitse laboratorium CENTOGENE overeenstemming bereikt over de inzet van een testcapaciteit tot 25.000 extra PCR-testen per dag. Deze tests komen in de loop van de komende weken beschikbaar.

U-Diagnostics/ HetHuisartslab heeft zich de afgelopen maanden ingespannen om zoveel mogelijk testcapaciteit voor Nederland beschikbaar te maken. Door het gehele land heeft U-Diagnostics, veelal in samenwerking met lokale huisartsen, Covid-19 Health Check Centers beschikbaar gemaakt voor testafnames.

Recent introduceerde U-Diagnostics al de zogenoemde groepspooling voor testverwerking. Dankzij deze methode wordt er zuinig omgegaan met de schaarse testmiddelen en materialen.

Voor de aanstaande testuitbreiding zijn inmiddels alle logistieke voorbereidingen getroffen, zowel qua ict als gespecialiseerd vervoer van en naar de laboratoria in Duitsland. Uitslagen worden door U- Diagnostics/ HetHuisartslab direct met de patiënt gecommuniceerd, o.a. middels een speciaal daarvoor ontwikkelde Health-Pass-App. Positieve testuitslagen worden aan GGD’s gemeld.

U-Diagnostics is met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in overleg hoe deze extra testcapaciteit óók via de GGD’s beschikbaar kan worden gemaakt.

Maarten Cuppen, CEO U-Diagnostics/ HetHuisartslab: “Met de aanzienlijke uitbreiding van het aantal beschikbare tests voor Nederland en het delen van onze expertise leveren wij een substantiële bijdrage aan het beheersbaar krijgen van de pandemie en het gaande houden van de economie”.