Neem contact op
+31 344 881000
Contact

Osteopathie bij stress gerelateerde klachten

24 maart 2020

ToThePoint Osteopathie

Wanneer er gedurende langere tijd stress/spanning wordt ervaren, kan dit leiden tot allerlei lichamelijke, psychische en emotionele klachten. Het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid is verstoord, tussen (in)spanning en herstel. Osteopathie kan helpen met het evenwicht herstellen tussen het deel van het zenuwstelsel wat verantwoordelijk is voor stress. En het deel van het zenuwstelsel wat verantwoordelijk is voor ontspanning. Dit helpt het evenwicht in het lichaam te herstellen, waardoor bv. een gespannen nek kan verdwijnen.

Stress is een reactie van het centrale zenuwstelsel op een positieve of negatieve prikkel, waardoor het lichaam zich voor gaat bereiden op actie. Het lichaam brengt ons op deze manier in een staat on een prestatie te leveren.
Na de geleverde prestatie ervaren we vermoeidheid, vervolgens nemen we rust en kan het lichaam herstellen. Dit is een volkomen normale situatie. Het probleem ontstaat pas als de stress te lang duurt en er geen of te weinig herstel plaatsvindt

Dan ontstaan er klachten op diverse gebieden:

  • Lichamelijk: Pijnlijke spieren en/of gewrichten, verhoogde spierspanning, hoge bloeddruk, hartkloppingen, hoofdpijn, slaapstoornissen, vermoeidheid
  • Psychisch: Gevoelens van depressie, gevoelens van angst, lusteloosheid, passiviteit.
  • Emotioneel: Rusteloosheid, nervositeit, prikkelbaar.
  • Cognitief: Moeite met aanpassen, vermindering van concentratie, problemen met het geheugen, relativeringsvermogen verminderd.

Uiteindelijk kan chronische stress leiden tot een burn-out.

Waaruit bestaat de behandeling?

De osteopaat zal allereerst een uitgebreide anamnese met u doen. Door goed naar u te luisteren kan de osteopaat bepalen waar zich de knelpunten bevinden. Vervolgens volgt er een onderzoek van het gehele lichaam om vervolgens de gevonden bewegingsverliezen in het lichaam te behandelen.

En het bijzondere is: na een behandeling bij een osteopaat vermindert niet alleen de stress, maar de eventuele andere lichamelijke klachten verminderen of verdwijnen ook. U voelt zich veel fitter: pijn en ongemak verdwijnen, u slaapt beter en u kunt zich beter concentreren op werk en hobby’s.

Elke persoon is anders en elke klacht is anders. Daarom is een behandeling bij ToThePoint altijd maatwerk. Osteopathie is een van de behandelwijzen die wordt aangeboden. Samen met u zoeken we naar een oplossing voor uw klachten en de beste manier om uw fitheid te optimaliseren. Wat een fit persoon werkt langer door en is gelukkiger in het werk wat hij doet.